czcionka i kontrast
duża czcionka wysoki kontrast
Logo Biuletyn Informacji Publicznej
logo miasta na biało zielono żółto czerwonym tle

data publikacji: 2024-10-18

Bezpłatne szkolenia z zakresu zasad zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla grup zawodowych zaangażowanych w działania na rzecz walki z nadwagą i otyłością w ramach realizacji Narodowego Programu Zdrowia na lata 2021-2025

Szanowni Państwo,

w ramach projektu pn. „Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla grup zawodowych zaangażowanych w działania na rzecz walki z nadwagą i otyłością”, przekazujemy informacje dotyczące szkoleń w tym zakresie.

Badania oceny stanu odżywienia Polaków jednoznacznie wskazują na rosnący od lat odsetek osób z nadwagą i otyłością. Rozpowszechnienie tzw. diety zachodniej, mała aktywność fizyczna oraz postrzeganie otyłości wyłącznie w kontekście estetycznym, a nie jako choroby przewlekłej powodują, że problem ten staje się jedynym z kluczowych wyzwań zdrowia publicznego na całym świecie. Poodejmowanie działań redukujących liczbę chorych oraz działań profilaktycznych jest i pilne i konieczne.

W ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2021-2025 Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy, realizuje cykliczne szkolenia z zakresu zasad zdrowego żywienia i aktywności fizycznej skierowane do grup zawodowych zaangażowanych w walkę z nadwagą i otyłością.

W bieżącym roku odbywa się czwarta edycja szkoleń, która dedykowana jest:

  • nauczycielom
  • menadżerom zdrowia i przedstawicielom Jednostek Samorządu Terytorialnego
  • pracownikom ochrony zdrowia oraz przedstawicielom zawodów medycznych oraz pracownikom Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Bezpłatne szkolenia w formie e-learningu są dostępne od 8 października do 18 grudnia 2024r., aby wziąć udział należy zarejestrować się na platformie e-learningowej pod adresem https://elearning.pzh.gov.pl/

Więcej informacji o szkoleniach dostępnych jest na stronie https://www.pzh.gov.pl/

© 2010-2024 Urząd Miasta Biała Podlaska. Wszelkie prawa zastrzeżone.

W trakcie korzystania z serwisu na komputerze użytkownika przechowywane są tzw. „ciasteczka” (ang. „cookies”), które pozwalają na dostosowanie działania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookie mogą być określone przez użytkownika w ustawieniach przeglądarki internetowej. Kontynuacja korzystania z serwisu bez dokonania wyżej wspomnianych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej uznana zostaje za wyrażenie zgody przez użytkownika na wykorzystywanie plików cookie.